تکامل فناوری با ۵۵ هزار اثر در موزه علوم و فناوری استکهلم

موزه علوم و فناوری استکهلم که یکی از بزرگترین موزه های سوئد است، در جنوب استکهلم قرار دارد و در سال ۱۹۲۳ تأسیس شدهاست. این موزه دارای ۵۵۰۰۰ اثر است و سعی دارد تکامل فناوری را در طی چند قرن به معرض نمایش بگذارد.

صنعت آهن و فلز، مخابرات و برق از جمله صنایعی هستند که این موزه به خوبی به آنها پرداخته است. فضای نمایشگاهی موزه ۱۰۰۰۰ متر مربع است و تنها ۵ درصد از آثار در آن به نمایش در آمده و بقیه در مخزن موزه نگهداری میشوند. همة آثار موزه در پایگاه اطلاعاتی مجموعه، ثبت شده¬اند و امکان دسترسی به آنها در حال حاضر به زبان سوئدی است. علاوه بر این اطلاعات بر روی سایت میراث فرهنگی اروپا نیز موجود است. نمایشگاهها، به بازدیدکنندگان اطلاعات جامعی درباره موتورهای بخار، استخراج معدن، هواپیما، ماشین، لوکوموتیو، تلفن (اولین تلفن ساخته شده توسط لارس مگنوس اریکسون)، کامپیوتر و علوم فضایی ارائه می کنند. اگر فردی به کامپیوترهای قدیمی علاقمند باشد، این موزه مکان مناسبی برای او خواهد بود. یکی از مؤلفه های اصلی این موزه، آموزش است و برای تحقق این امر، موزه تلاش می¬کند کنجکاوی فنی دانشآموزان را بر انگیخته و امکانات و محدودیتهای علوم طبیعی را برای آنها به معرض نمایش بگذارد.

موزة استکهلم، با هدف نمایش تاریخ فناوری شکل گرفتهاست و آنچه فناوری برای امروز و آینده افراد در نظر دارد را مورد بحث قرار می دهد. بازدید از موزه برای کلیة مدارس به همراه معلمان رایگان بودهاست و در کنار آن، تورهای راهنمایی و کارگاههایی هم با موضوعات متنوع دربار آثار این موزه، برگزار می¬شود. برنامه مدسه متناسب با رده سنی و سطح دانش گروههای بازدیدکنده ارائه می¬شود.
آرشیو
آرشیو موزه ملی علوم، دارای ۲۰۰هزار طرح، نقشه و پیش طرح نصب صنعتی، ماشینآلات، ابزار و محصولات است.
کتابخانه
کتابخانه موزه حدود ۵ هزارکتاب در زمینه فناوری، صنعت و علوم از قرن هفدهم تا به امروز دارد و مجموعه گاهنامه های موجود نیز بیانگر توسعه هوانوردی و اتومبیلرانی است.
آرشیو فیلم و عکس
این بخش دارای یک میلیون عکس از سال ۱۸۵۰ تا به امروز است؛ این مجموعه شامل، تصاویر محصولات، افراد در زمان کار و موارد دیگری است که توصیف بصری از پیشرفت تکنولوژی در سوئد را نمایش میدهد. در آرشیو فیلم، چندین هزار فیلم مرتبط با تاریخ فناوری و صنعت در فرمتهای متفاوت موجود است.

موزه علوم استکهلم، دارای نمایشگاههای مختلفی است که برخی از آنها در ادامه معرفی میشوند:
نمایشگاههای فعلی
- یکصد نوآوری: ۱۰۰ innovations
در بخش یکصد نوآوری، بزرگترین تولیدات موزه تاکنون و همچنین و مهمترین نمونه¬های نوآوری در تاریخ، توسط افراد سوئدی به نمایش در آمدهاست. انتخاب این ۱۰۰ اثر بر اساس نظرسنجی از کودکان، نوجوانان و بزرگسالان بوده و فضای نمایشگاهی اختصاص داده شده به این بخش، دو هزار متر مربع است.
- بازی انرژی:Energy Game

Sports:ورزش
آزمودن حواس و ظرفیت بدنی، واکنش و انعطافپذیری و انجام ورزشهای متنوع، رقابت ورزشی با دوستان در دو سرعت و استقامت و یا رقابت با پدربزرگ در قایقرانی همه از فعالیتهایی است که برای هر رده سنی قابل اجراست.

تکنوراما: Teknorama
این نمایشگاه بزرگترین بخش موزه است و دارای مجموعه بزرگی از آزمایشهای سرگرمکننده است. این قسمت، در طبقه همکف موزه و در فضایی به مساحت دو هزار متر مربع قرار گرفته و دارای صد اثر جدید است. طراحی این نمایشگاه با هدف نمایش آثار در زمینة فناوری و علوم طبیعی صورت پذیرفتهاست. در کنار مرکز علم، آزمایشگاه بازی قرار دارد و نمایشگاه هیجانانگیزی که در آن می¬توان مارپیچ تیله ساخت و بین چرخ دنده¬ها حرکت کرد و شگفتیهای مکانیک و اصول فنی آن را کشف کرد. در ضمن در این بخش با همکاری شرکت Retroy، فضایی کوچکی به همراه اسباب بازیهای ارگانیک برای جذب کودکان به بازی، طراحی شدهاست.


اختراعات بانوان:Women’s inventions
این نمایشگاه بیش از ۸۰ اثر از اختراعات بانوان را در بردارد که متعلق به زنان سوئدی بهنام در جهان و یا افراد عادی است که اختراعات آنها مشکلات مهمی را از پیش رو بر داشته است. هدف از این نمایشگاه یادآوری این نکته است که همة افراد در زمینة کاری میتوانند خلاق باشند.

نمایشگاههای گذشته
- ناسا- ماجراجویی بشر:NASA – A Human Adventure
این نمایشگاه دوهزار متر مربعی شامل بیش از چهارصد اثر اصل یا کپی مانند کپسولهای فضایی، موتور، لباس های فضایی، تلسکوپ و ماهواره و بسیاری دیگر است.

هواپیما:Aero planes!
این نمایشگاه داستان خلبانان پیشگام و هواپیماهای آنهاست که به معرض نمایش درآمده و یکصدمین سالگرد پرواز در سوئد را رقم می¬زنند.

- فناوری اسباب بازی:Toy Tech
این بخش، نمایشگاه سیار و کارگاهی در زمینة فناوری اسباب بازی است. در بخش کارگاه ساخت، بازدیدکنندگان در این بخش می¬توانند اسباب بازی مورد نظر را ساخته و با خود بعد از تکمیل به منزل ببرند. فناوری و فیزیک دو موضوعی است که بازدیدکننده آنها را فرا می¬گیرد، همچنین می¬آموزند که چگونه از ابزارها استفاده کرده و مواد گوناگون را مورد استفاده قرار دهند. این نمایشگاه قبلاً در موزه¬های آمریکا برپا بوده و از سال ۲۰۰۶ در موزه علوم و فناوری استکهلم به معرض نمایش گذاشته شدهاست.

- سالن ماشین:
این بخش بزرگترین فضای گالری موزه است، نیمی از گالری، نمایش انواع مختلف موتور از چرخهای ساده آبی تا توربینهای بخار امروزی و نیمی دیگر، نمایش هواپیماست.

- ارتباطات دیروز ، امروز: Now, then, comm
این نمایشگاه، پیشرفت زیر بنای جامعة مدرن و شبکهای امروز را تشریح می¬کند. نمایشگاه، بازدیدکننده را با داستان نوآوریهای فناوری و پیشرفت دانشی که منجر به اطلاعات فناوری پیشرفته جامعه شدهاست راهنمایی و هدایت می¬کند. این داستان حول چند رخداد مهم در تاریخ، مسیر چاپ از ۱۴۰۰، به واسطة روشنفکری ۱۷۰۰، تا گسترش زیرساختها و شبکه¬های امروزی با تأکید بر رخدادهای مهم نیمه دوم قرن بیستم مبتنی است. همچنین مواردی مانند عملکرد نرمافزارهای رایگان و تاثیر آنها به عنوان ابزار تغییر اجتماعی و پیشرفت کشورهای در حال توسعه و سایر نقاط جهان معرفی شده است.
- امانت گرفتن اشیا: Borrowing Object
موزه آثاری که در حال حاضر نیازی به نمایش و یا تحقیق بر روی آنها ندارد را به صورت امانی به مدت دو سال در اختیار موزه¬ها و مؤسسات دیگر قرار می¬دهد. هزینه هر اثر هزار کرون سوئدی است و در صورت تمدید زمان نمایش، این مبلغ مجدد پرداخت می¬گردد. ضمناً هزینه حمل، گمرگ، بیمه و هر نوع خسارت وارد به شی، بر عهده امانت گیرنده اثر می¬باشد.

این موزه امکانات دیگری چون سینما ۴ بعدی (Cin4)، رستوران و فروشگاه دارد.
هزینه بازدید از موزه برای کودکان تا ۶ سال رایگان است، افراد ۷ تا۱۹ سال باید ۴۰ کرون بپردازد و بزرگسالان ۱۲۰ کرون و خانواده شامل ۲ بزرگسال و حداکثر ۴ بچه باید ۳۰۰ کرون بپردازد، همچنین دارندگان کارتهایی چون استکهلم کارت، استکهلم پکیج، کارت خبرنگاری و گزارشگری هم میتوانند به صورت رایگان از موزه بازدید کنند و دارندگان کارت میراث فرهنگی با ۵۰% تخفیف از موزه بازدید میکنند.
ساعات بازدید
روزهای هفته: ۱۰ صبح الی ۵ بعدازظهر
چهارشنبه ها: ۱۰ صبح الی ۸ شب، ( از ساعت ۵ بعدازظهر به بعد، ورودی موزه رایگان می باشد.)
شنبه – یکشنبه: ۱۱ الی ۵ بعدازظهر
برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت : http://www.tekniskamuseet.se/1/233_en.html مراجعه نمایید.